Toti apelam la ea,insa e bine? Vitamina C pentru raceala

Toti apelam la ea,insa e bine?  Vitamina C pentru raceala

La primul semn de simptome de raceala, mulți oameni ajung pentru vitamina C, fie in suplimente, sucuri, picaturi de tuse, ceai sau alte forme.

Vitamina C a fost folosita în primul rand pentru raceli comune in anii 1970. Dar, in ciuda utilizarii sale pe scara larga, expertii spun ca exista foarte putine dovezi ca vitamina C, are de fapt nici un efect asupra racelii comune.

Ce este vitamina C?

Vitamina C este o vitamina importanta si antioxidant pe care organismul il foloseste pentru a va mentine puternic si sanatos. Vitamina C este utilizata in mentinerea oaselor, muschilor si vaselor de sange. Vitamina C, de asemenea, ajuta la formarea colagenului si ajuta corpul sa absoarba fierul.

Vitamina C se gaseste in mod natural in legume si fructe, in special portocale si alte fructe citrice. Aceasta vitamina cheie este de asemenea disponibila ca supliment alimentar natural sub forma de pastile de vitamina C si vitamina C comprimate masticabile.

Vitamina C poate preveni sau trata simptomele racelii?

Vitamina C a fost studiat timp de mai multi ani ca un posibil tratament pentru raceli, sau ca o modalitate de a ajuta la prevenirea racelilor. Dar, concluziile au fost inconsistente. In general, expertii au constatat de la putin la nici un beneficiu al vitaminei C, pentru prevenirea sau tratarea racelii.

Intr-un studiu realizat in iulie 2007, cercetatorii au vrut sa descopere daca luati 200 de miligrame sau mai mult de vitamina C pe zi ar putea reduce frecventa, durata, sau gravitatea unei raceli. Dupaă trecerea in revista de 60 de ani de cercetare clinica, au descoperit ca atunci cand sunt luate dupa pornirea la racelii, suplimentele de vitamina C nu fac o raceala mai scurt sau mai puain severa. Atunci cand este luata zilnic, vitamina C,  reduce, foarte usor, in scurta durata, raceala, cu 8%, la adulti și cu 14% la copii.

Deci, ce inseamna toate astea?

Conform studiului, un adult mediu care sufera de o raceala, timp de 12 zile pe an ar suferi in continuare timp de aproximativ 11 de zile pe an, in cazul in care persoana a luat o doză mare de vitamina C, în fiecare zi, în timpul acelui an.

Pentru un copil mediu care sufera aproximativ 28 de zile de boala de raceala pe an, luand zilnic doze mari de vitamina C, s-ar putea mai probabil sa insemne aproximativ 24 de zile de boala . Atunci cand vitamina C a fost testata pentru tratamentul racelilor in 7 studii separate, s-a dovedit a fi mai eficace decat placebo la scurtarea duratei simptomelor de raceala.