Noutate la votare! Alegerile parlamentare vor fi filmate!

Noutate la votare! Alegerile parlamentare vor fi filmate!

Peste 3 saptamani va avea loc o noua runda de votare. Alegerile parlamentare programate in 11 decembrie vin cu noutati in ceea ce priveste organizarea.

Dupa ce la alegerile locale din iunie 2016 s-au folosit pentru prima data operatorii in sectiile de votare, acestia avand rolul de a scana buletinele alegatorilor, de a observa daca alegatorul este eligibil pentru a vota sau nu si de a completa procesele verbale si a le trimite instant catre Biroul Elctoral Judetean.

De data aceasta, pentru a elimina suspiciunile de faradelegi in sectiile de votare, s-a mai luat o masura care sa previna fraudarea voturilor. Imediat dupa terminarea votarii si dupa inchiderea sectiilor, operatorul va porni camera tabletei din dotare si va inregistra intreg procesul de numarare a voturilor, inclusiv momentul deschiderii urnelor.

De asemenea, la finalul numararii voturilor, inregistrarea va continua sa mearga pana cand presedintele sectiei de votare va termina de dictat procesul verbal operatorului, pentru ca acesta sa poate finaliza procesul de votare si sa trimita procesul verbal autoritatilor competente.

O alta noutate va fi, faptul ca operatorul va insoti presedintele sectiei de votare in demersul de predare al voturilor, el avand obligatia sa prezinte tableta cu filmarea din sectie.

Toate aceste masuri au fost luate in scopul eliminarii oricarei suspiciuni cu privire la corectitudinea votului!!