Marea Britanie aprobă primul vaccin Pfizer-BioNTech Covid-19

Marea Britanie aprobă primul vaccin Pfizer-BioNTech Covid-19

Marea Britanie a devenit miercuri prima țară occidentală care a aprobat un vaccin Covid-19 pentru uz general, a anunțat lansarea medicamentului Pfizer-BioNTech începând cu săptămâna viitoare.

„Guvernul a acceptat astăzi recomandarea Agenției de reglementare a medicamentelor și a produselor medicale independente (MHRA) de a aproba vaccinul Pfizer-BioNTech Covid-19 pentru utilizare”, a declarat departamentul de sănătate într-o declarație.

„Vaccinul va fi disponibil în toată Marea Britanie începând cu săptămâna viitoare”, se spune în comunicat. Grupurile prioritare vor include rezidenți de îngrijire la domiciliu, personal de sănătate și îngrijire, vârstnici și clinic extrem de vulnerabili.

După luni de studii clinice „riguroase” și o analiză aprofundată a datelor, MHRA „a concluzionat că vaccinul și-a îndeplinit standardele stricte de siguranță, calitate și eficacitate”, se adaugă în declarație.

„Pentru a ajuta la succesul programului de vaccinare, este vital ca toată lumea să-și joace rolul și să respecte restricțiile necesare în zona lor, astfel încât să putem suprima în continuare virusul și să permitem NHS (Serviciul Național de Sănătate) să își facă treaba fără a fi copleșiți . ”

Albert Bourla, președintele Pfizer, a declarat că a fost un „moment istoric în lupta împotriva Covid-19”.

„Această autorizare este un obiectiv către care lucrăm de când am declarat pentru prima dată că știința va câștiga și aplaudăm MHRA pentru capacitatea lor de a efectua o evaluare atentă și de a lua măsuri în timp util pentru a ajuta la protejarea populației din Marea Britanie”, a spus el.

Alte țări se așteaptă să urmeze exemplul

Pfizer și BioNTech au adăugat că se așteptau la alte decizii de reglementare din alte țări „în următoarele zile și săptămâni”. Măsura face din Marea Britanie una dintre primele țări care a început să își vaccineze populația, încercând să reducă cel mai mortal focar de Covid-19 din Europa. Alte țări nu sunt în urmă: Statele Unite și Uniunea Europeană verifică, de asemenea, împușcătura Pfizer împreună cu un vaccin similar făcut de concurentul Moderna Inc.

Pfizer a declarat că va începe imediat livrarea de aprovizionări limitate către Marea Britanie – și se pregătește pentru o distribuție și mai largă dacă Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente va da un semn similar, decizie așteptată încă de săptămâna viitoare.

Dar dozele de pretutindeni sunt rare, iar consumurile inițiale vor fi raționate până când se vor produce mai multe în primele câteva luni ale anului viitor.

În timp ce Marea Britanie a comandat suficient vaccin Pfizer pentru 20 de milioane de oameni, nu este clar câți vor ajunge până la sfârșitul anului și adăugarea provocărilor de distribuție este că trebuie depozitat la temperaturi ultra-reci.

Două doze la trei săptămâni sunt necesare pentru protecție. În primul rând, spune guvernul britanic, sunt angajați în îngrijirea sănătății și rezidenți ai căminelor de îngrijire medicală, urmate de adulți mai în vârstă.

„Nu ne putem permite să ne relaxăm”

Primul ministru Boris Johnson, un supraviețuitor al Covid-19, a reușit să câștige un vot asupra măsurilor în parlament marți târziu, în ciuda opoziției semnificative din propriile sale ranguri conservatoare.

„Tot ce trebuie să facem acum este să ne ținem nervii până când aceste vaccinuri sunt într-adevăr în mâna noastră și sunt într-adevăr injectate în brațele noastre”, a spus el parlamentarilor înainte de vot. Până atunci „nu ne putem permite să ne relaxăm, mai ales în lunile reci de iarnă”, a avertizat el.

De asemenea, autoritățile de reglementare britanice iau în considerare o altă fotografie realizată de AstraZeneca și Universitatea Oxford.

Fiecare țară are reguli diferite pentru a determina când un vaccin experimental este suficient de sigur și eficient pentru a fi utilizat. Presiunea politică intensă pentru a fi primul care a lansat o lovitură testată științific riguros a colorat cursa din SUA și Marea Britanie, chiar și în timp ce cercetătorii s-au angajat să nu taie colțurile. În schimb, China și Rusia au oferit cetățenilor lor diferite vaccinări înainte de testarea ulterioară.

Fotografiile făcute de Pfizer din SUA și partenerul său german BioNTech au fost testate la zeci de mii de oameni. Și, deși acel studiu nu este complet, rezultatele timpurii sugerează că vaccinul este 95% eficient în prevenirea bolii Covid-19 ușoare până la severe. Companiile au declarat autorităților de reglementare că din primele 170 de infecții depistate la voluntarii studiului, doar opt au fost printre persoanele care primiseră vaccinul propriu-zis, iar restul au primit o lovitură falsă.

„Aceasta este o protecție extraordinar de puternică”, a declarat recent pentru Associated Press dr. Ugur Sahin, CEO al BioNTech.

De asemenea, companiile nu au raportat efecte secundare grave, deși primitorii de vaccinuri pot prezenta dureri temporare și reacții asemănătoare gripei imediat după injecții.

Dar experții avertizează că un vaccin eliminat pentru uz de urgență este încă experimental și testarea finală trebuie finalizată. Încă nu trebuie stabilit dacă împușcăturile Pfizer-BioNTech protejează împotriva persoanelor care răspândesc coronavirusul fără a prezenta simptome. O altă întrebare este cât durează protecția.

De asemenea, vaccinul a fost testat doar la un număr mic de copii, nici unul mai mic de 12 ani și nu există informații despre efectele acestuia la femeile gravide.