Lumea va trebui în sfârșit să se confrunte cu problema ei masivă de plastic acum că China nu o va trata

Lumea va trebui în sfârșit să se confrunte cu problema ei masivă de plastic acum că China nu o va trata

Acum, că China nu o va lua, lumea va avea la dispoziție încă 111 milioane de tone de deșeuri din plastic pentru a face față până în 2030.

Din anii ’50, când lumea a fost introdusă pentru prima dată în minunea flexibilă și durabilă a plasticului, au fost produse 8,3 miliarde de tone metrice. Plasticul nu se biodegradează, așa că, din punct de vedere tehnic, tot acel tonaj este încă așezat undeva pe planetă. Și multe sunt în China.

Acest lucru se datorează faptului că, atunci când sute de țări din întreaga lume au spus că „își recicla” plasticul în ultimele decenii, jumătate din timp ceea ce însemnau cu adevărat era că îl exportau în altă țară. Și de cele mai multe ori, asta însemna că îl exportau în China. Din 1992, China (și Hong Kong, care acționează ca port de intrare în China continentală) au importat 72 la sută din totalul deșeurilor de plastic.

Dar China a avut destule. În 2017, China a anunțat că interzice permanent importul deșeurilor de plastic neindustriale. Potrivit unui document publicat în iunie 2018 în revista Science Advances , care va părăsi lumea – în mare parte țările cu venituri mari – cu 111 milioane de tone suplimentare de plastic pentru a face față până în 2030. Și chiar acum, acele țări nu au niciun bine mod de a-l face.

Începând cu 2016, primele cinci țări care exportau plasticul în China au fost SUA, Marea Britanie, Mexic, Japonia și Germania.

De exemplu, în acel an, SUA au exportat 56% din deșeurile sale de plastic în China, cu alte 32% în Hong Kong (din care cea mai mare parte este apoi exportată în China). SUA au exportat restul de 12 la sută în Mexic, Canada și India. Între timp, Germania exportă 69% din plasticul său în China.

Screenshot_2019-11-26 O nouă regulă chineză înseamnă cea mai mare strategie globală de reciclare a plasticului doar backfired.png
Dar, deoarece fluxurile de plastic sunt rotite, este posibil ca aceste numere să nu spună întreaga poveste. De exemplu, cercetătorii remarcă faptul că Marea Britanie exportă 51% din plastic în Germania, dar, având în vedere cât de multe exporturi de plastic Germania în China, pare plauzibil că o mare parte din plasticul Regatului Unit ajunge în cele din urmă în China. Același lucru este valabil și pentru Mexic, care exportă 55% din plasticul său în SUA. SUA, la rândul său, exportă cea mai mare parte a plasticului său în China. Dar cercetătorii scriu datele comerciale ale Națiunilor Unite pe care și-au bazat cercetarea nu monitorizează fluxurile de plastic între țări, așa că „nu știm dacă acele deșeuri sunt apoi prelucrate pe piața internă sau exportate în Hong Kong sau China”, scriu ei.

China a încercat în trecut să limiteze importurile de plastic. În 2013, țara a implementat o politică „Gard verde” de restricționare a tipurilor de deșeuri de plastic pe care le-ar accepta, cu scopul de a reduce contaminarea. Politica a durat doar un an, dar a fost suficient pentru a zdrobi industria deșeurilor. „Drept urmare, industriile de reciclare a plasticului au cunoscut un efect la cascadă la nivel global, deoarece există o infrastructură mică în altă parte pentru a gestiona deșeurile respinse”, scriu cercetătorii.

Asta deja se întâmplă din nou, iar acum interdicția este permanentă

Regula a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018, iar plasticul a început imediat să se adune în mai multe țări europene, în portul Hong Kong și în SUA. “Inventarul meu nu este controlat”, a declarat la New York Times Steve Frank, care deține uzine de reciclare în Oregon, care până atunci exportase cea mai mare parte a materialelor sale în China . El spera că va putea să exporte mai multe deșeuri în țări precum Indonezia, India, Vietnam, Malaezia – „oriunde putem” – dar „nu pot face diferența”, a spus el.

La sfârșitul zilei, chiar și cele 111 milioane de tone metrice de plastic pe care cercetătorii le-au găsit s-ar întoarce în turele țărilor care obișnuiau să exporte în China reprezintă încă o fracțiune din tot materialul plastic obținut.
„Știm din studiile noastre anterioare că doar 9 la sută din tot materialul plastic produs vreodată a fost reciclat, iar cea mai mare parte se termină în depozitele de deșeuri sau în mediul natural”, Jenna Jambeck, profesor asociat la colegiul de inginerie al Universității din Georgia care co-autor al studiului, a declarat într-un comunicat . „Fără idei noi îndrăznețe și schimbări la nivelul întregului sistem, chiar ratele actuale relativ mici de reciclare nu vor mai fi îndeplinite, iar materialele noastre reciclate anterior ar putea ajunge acum la depozitele de deșeuri.”

Sursa: https://getpocket.com/explore/item/the-world-will-finally-have-to-confront-its-massive-plastic-problem-now-that-china-won-t-handle-it