Consumul de alcool: impuls de sanatate sau un risc major al sanatatii ?

Consumul de alcool: impuls de sanatate sau un risc major al sanatatii ?

Când vine vorba de alcool, cât de mult este prea mult? Aflati ce recomanda expertii si cum sa recunosc semnele ca bei prea mult.

Un număr mare de studii au arătat că un consum moderat de alcool poate reduce riscul de boli cardiovasculare la barbati si femei. Consumul moderat de alcool înseamnă un pahar pe zi pentru femei și unul-doua pentru barbati, spune Donald Novey, MD, un medic medicina integrativă cu cabinetul la Medical Group în Park Ridge, Illinois. “Diferența în cantități se datorează modului în care bărbații și femeile metabolizeaza alcoolul “, explica Dr. Novey.

“Când spui o băutură, mărimea acestei probleme este de băutură”, adaugă Novey. Conform Departamentului Agriculturii din SUA o băutură este egal cu:

-12 uncii de bere sau

-5 uncii de vin sau

-1½ uncii de alcool (lichior greu, cum ar fi gin sau whisky, 80-proof)

Pericolele consumului in exces

Din păcate, unii oameni nu se pot opri la doar una sau două băuturi. Prea mult alcool poate duce la consecinte grave de sanatate, aportul excesiv de alcool poate afecta ficatul, cauzand ciroza, o boală fatală. Consumul excesiv de alcool, de asemenea, poate crește tensiunea arterială și poate deteriora inima, si este legat de mai multe tipuri de cancer diferite, inclusiv gura, esofag, de san, de prostata si cancer colorectal. Riscurile pentru sănătate sunt chiar mai mari pentru cei care nu numai că bea ci si fumeaza la fel de bine.

Consecințele consumului de alcool în exces pot fi grave nu numai pentru alcoolic, ci și pentru prietenii lor, familia, și chiar trecătorilor nevinovați. Potrivit Institutului National de abuz de alcool si alcoolism, mai mult de 16.000 de oameni mor în fiecare an în accidente auto care implică conducătorii auto în stare de ebrietate. Alte date indică faptul că unul din cele trei crime violente implică utilizarea de alcool și de cât mai multe ca trei din patru incidente violente împotriva unui soț implica alcool. “Alcoolul este depresiv. Îi face pe oameni tristi în timp, nu fericiti “, spune Novey. Atunci când sunt deprimati, oamenii pot face unele lucruri destul de nefericite pentru ei insisi si pe cei dragi.

Semnele abuzului de alcool

Cum se poate spune dacă sau cineva cunoscut ar putea avea o problemă cu băutul? Medicii folosesc adesea testul CAGE, care implică patru întrebări simple, Novey spune:

Reducerea: V-ați simțit vreodată că ar trebui să taiati  în jos pe consumul de alcool?

Neplăcere de critici. Au oamenii te deranjat de critica consumul de alcool?

Te simți vinovat: V-ați simțit vreodată vinovat despre consumul de alcool?

Ochi-deschizători: Ai avut vreodată prima băutură dimineața, la echilibru sau nervi sau pentru a scapa de mahmureala (un “ochi deschis”)?

În cazul în care răspunsul la doar una dintre aceste întrebări este da, o problema de baut este probabil si este nevoie de ajutor profesionist, spune Novey.