Au disparut echipele de traditie, au disparut suporterii!

Au disparut echipele de traditie, au disparut suporterii!

Pe zi ce trece, se observa  suporterii nu se mai inghesuie intr-un numar mare  pe stadioanele din Romania, numarul celor ce urmaresc un meci live fiind intr-o continua descrestere.

Acest fapt se datororeaza cu siguranta si disparitiei din peisajul fotbalului romanesc al unor echipe de traditie, care jucau, etapa de etapa cu mii de oameni in tribune.

Aruncand o scurta privire pe componenta Ligii I in ultimii ani, observam ca o serie de echipe de traditie au disparut, lasand locul unor echipe nou-aparute in peisajul fotbalului romanesc si care nu au un grup foarte mare de suporteri. Astfel, daca la finalul sezonului 2011-2012, in Liga 1 aveam echipe ca FC Vaslui, Rapid, Otelul Galati, FC Brasov, Universitatea Cluj, Petrolul Ploiesti sau Ceahlaul Piatra Neamt, echipe ce umpleau lejer mai mult de 60% din capacitatea stadioanelor proprii, astazi, in 2016, ne intalnim cu echipe la FC Voluntari, Concordia Chiajna, Astra Giurgiu sau chiar FCSB, si, in general, la toate echipele sunt probleme cu prezenta suporterilor pe stadion. In cazul FCSB, club la care suporterii se prezentau in numar foarte mare, problemele din afara terenului au fost cele ce au indepartat suporterii de la stadion.

Echipe de traditie, mentionate mai sus, care ridicau media prezentei la stadion au disparut sau se zbat in anonimat in ligile inferioare din Romania.

Ca o comparatie, la finalul sezonului 2011-2012, Steaua, echipa cu cei mai multi suporteri pe stadion a avut o asistenta de 272,001 suporteri pe stadion in timp ce sezonul trecut, numarul acestora a fost de 109,713. Aceasta diferenta este una enorma si spune multe despre cum este perceput fotbalul in tara noastra.

Pe plan european, suporterii ligii 1 se afla pe locul 29 in ierarhia mediilor.