Acest colectiv DJ All-Female dorește să împuternicească femeile din lumea nocturnă din Shanghai

Acest colectiv DJ All-Female dorește să împuternicească femeile din lumea nocturnă din Shanghai

În China rurală din secolul al XIX-lea, femeile țărănești din județul Jiangyong din sudul provinciei Hunan au dezvoltat un scenariu secret numit Nüshū. Personajele sale, stăpânite de femei și nediferabile pentru bărbați, apar sub înțepături înclinate în jos, precum picioarele de păianjen care dansează pe hârtie.

Femeile au folosit sistemul de scriere pentru a-și comunica cele mai intime gânduri între ele în societatea chineză puternic divizată în funcție de gen – o disparitate care încă mai suportă și astăzi. Aceste origini străvechi i-au inspirat pe fondatorii unui nou NVSHU, un colectiv de muzică de toate femeile, fondat în 2018 în rândul luminilor în continuă expansiune ale Shanghai-ului modern. Lhaga Koondhor (cunoscut de asemenea Asian Eyez), Amber Akilla și Daliah Spiegel au început proiectul anul trecut oferind lecții deieaying pentru femei, non-binare și persoane LGBTQ + în scena muzicii electronice locale. Dar, dincolo de asta, au sperat să ofere acestor indivizi marginalizați – printre ei, producători emergenți, DJ și artiști – un loc de întâlnire în oraș.

Deși această clasă de ateliere de DJ a devenit tot mai răspândită în Occident, la Shanghai, NVSHU este primul de acest gen. În calitate de DJ-uri expat, Koondhor și Akilla s-au legat de istoriile lor paralele de a naviga în industria de cluburi occidentale, dominată de bărbați. În ciuda faptului că provin din medii diferite – Spiegel, originar din Viena, s-a mutat în Shanghai în 2014; Koondhor și Akilla s-au mutat din Elveția și, respectiv, în Australia, în 2017 – toate trei s-au străduit să activeze „un spațiu care să permită persoanelor feminine și LGTBQ + să facă DJ fără să se simtă intimidate”, spune Akilla. În ochii lor, NVSHU este mai mult o rețea liberă de instructori și participanți cu valori similare organizate pe social media, mai degrabă decât „un club de membri închis”, spune Koondhor.

NVSHU oferă lecții atât în ​​engleză cât și în mandarină, iar în timp ce fondatorii săi sunt vorbitori de engleză, sunt atenți să își impună limba maternă studenților locali și să extindă această sensibilitate la fiecare colț al ceea ce fac. Ca expatriat, Akilla este conștient de limitele încercării de a transfera ideile occidentale ale feminismului în Shanghai; Scopul NVSHU este de a împuternici indivizii marginalizați prin educația muzicală, dar sunt, de asemenea, obișnuiți să se implice în discuții excesiv politice cu studenții lor. „Nu pot spune unei femei care crește aici cum ar trebui să își perceapă sexualitatea sau identitatea de gen”, spune Akilla. „Aceasta este o formă de colonizare. Puteți sprijini oamenii doar în călătoria lor. ”

Discursul asupra feminismului este fundamental diferit în China decât în ​​Australia și Europa

Ambele împărtășesc obiectivul egalității de gen, dar, în ultimii ani, Mișcarea pentru Drepturile Femeilor din China s-a confruntat cu o represiune rigidă a guvernului. În primele zile, Partidul Comunist Chinez a aplicat feminismul de stat ca parte a ideologiei sale, cu forța de muncă egală care alimenta reziliența economică a țării – atât de mult, încât în ​​anii ’50 -’60, națiunea s-a lăudat cu cea mai mare participare a forței de muncă feminine din lume. .

Reformele de piață din ultimele decenii au dus totuși la un număr disproporționat de femei care pierd locuri de muncă în comparație cu bărbații, iar din 2007, guvernul chinez a pedepsit propaganda încurajând femeile tinere, educate să se căsătorească, să aibă copii și să se alinieze tradițional roluri de gen. Cele de la sfârșitul anilor 20, care refuză să se conformeze, sunt considerate nedorite sheng nu, sau „femei rămase”, dar ca răspuns la acest lucru, mișcarea Chineză pentru Drepturile Femeilor a găsit modalități de a sustrage cenzura pe Internet a țării și de a strânge forța pe social media – chiar adăugând vocile lor către mișcarea globală #MeToo.

Fondatorii NVSHU se consideră feministi și aliați devotați, dar scopul lor central este acela de a facilita emanciparea prin intermediul expresiei personale individuale – în sine un act radical. „Vrem să încurajăm oamenii să-și exploreze creativitatea”, spune Akilla. „Am început cu muzica ca instrument pentru a face acest lucru, dar sperăm că încrederea pe care o obțin oamenii de la învățarea cu o practică precum deejaying le poate susține în alte părți ale vieții lor.”

Scopul NVSHU, apoi, este de a aplica o viziune incluzivă pe scena emergentă a vieții de noapte din Shanghai, care există ca un spațiu unic pentru ca oamenii să-și exploreze libertatea creativă. Lumea nocturnă a orașului este, până la urmă, încă o pânză relativ goală. Datorită politicilor stricte aplicate de Revoluția culturală a lui Mao Zedong în anii ’60 -’70, anumite genuri și instrumente muzicale au fost reglementate în mod aprig timp de zeci de ani; în urma morții lui Mao în 1976, țara a intrat într-o nouă eră a modernității și a accelerat progresul economic, dar încă nu a existat viață de noapte populară în China până în anii 90. Prin urmare, scena cluburilor subterane este încă în fază incipientă. NVSHU și contemporanii lor – colective de câmp stâng, cum ar fi Asian Dope Boys și case de discuri precum Genome 6.66 Mbp – sculptează în mod activ acest peisaj subcultural în termenii lor.

Pentru Koondhor, muzica electronică a oferit canalul pentru propria exprimare personală. În anii adolescenți, înainte de a intra în industria muzicală, Koondhor a lucrat într-un ucenicie de finanțare, la o bancă elvețiană, pe urmele unei linii familiale de bancheri. “Weekend-ul a fost evadarea mea”, spune ea, o oportunitate de a se transforma într-o versiune mai neînfricată a ei. Cultura clubului a devenit un loc de joacă pentru afirmații în stilul satenului – un marker negru sub ochiul ei la Lisa „Ochiul stâng” Lopes sau blugii tăiați DIY. Akilla, care a favorizat întotdeauna o garderobă mai androgină de adidași și jachete de costume supradimensionate, spune că „retorica mainstream are constrângeri foarte înguste asupra feminității, așa că un lucru pe care l-a învățat underground-ul meu este cum să învăț și să redefinesc frumusețea pentru mine”.
Colectivul este o dovadă vie a rolului muzicii ca un mediu puternic pentru exprimarea identității tale: documentarul Red Bull al NVSHU, lansat în februarie, îl prezintă pe unul dintre minții lor Jirui Lin, o fată din provincia de pe coasta provinciei Guangdong, cu gust pentru techno, gabber. , și muzică grime. În film, poartă haine negre pentru fetișuri și își împodobește chipul cu tatuaje temporare în rebeliune împotriva părinților săi tradiționali.

„Fiind aici, am început să reformulez ce înseamnă libertatea pentru mine”, adaugă Koondhor. Pe măsură ce libertățile orașului continuă să evolueze, [NVSHU se află în avangardă, tot mai multe femei fiind încurajate să își urmeze rolul.

Cele mai noi știri despre modă, acoperire de frumusețe, stil de celebritate, actualizări pentru săptămâna modei, recenzii despre moda in intreaga lume și videoclipuri pe Top24hnews.com.