3 lucruri pentru prevenirea unui accident vascular cerebral

3 lucruri pentru prevenirea unui accident vascular cerebral

Indiferent de varsta sau antecedente familiale, un accident vascular cerebral nu trebuie să fie inevitabilă. Iată câteva modalități de a vă proteja incepand de astazi.

Varsta ne face mai susceptibili de a avea un accident vascular cerebral, ca are o mamă, tată, sau o altă rudă apropiată care a avut un accident vascular cerebral.

Nu poti inversa ani sau schimba istoria familiei tale, dar există mulți alți factori de risc de accident vascular cerebral pe care le puteți controla cu condiția ca tu ești conștient de ele. “Cunoașterea este putere”, spune Dr. Natalia Rost, profesor de neurologie la Harvard Medical School si director asociat al Serviciului de accident vascular cerebral acut la Massachusetts General Hospital. “Dacă știți că un anumit factor de risc este sabotarea sănătatea dumneavoastră și vă predispune la un risc mai mare de accident vascular cerebral, puteți lua măsuri pentru a atenua efectele acestui risc.”

Aici sunt trei moduri de a începe a ține în frâu riscurile dumneavoastră astăzi, înainte ca un  accident vascular cerebral sa aiba  sansa de a lovi.

1. Scăderea tensiunii arteriale

Tensiunea arteriala este un factor de mare, dubleaza sau chiar mareste de patru ori riscul de accident vascular cerebral în cazul în care nu este controlat. “Tensiunea arteriala este cel mai mare factor care contribuie la riscul de accident vascular cerebral la barbati si femei”, spune Dr. Rost. “Monitorizarea tensiunii arteriale și, în cazul în care acesta este ridicata, tratarea acesteia, este, probabil, cel mai important lucru pe care omenii il pot face pentru sanatatea lor vasculara.

Scopul tau ideala: Menținerea unei tensiunii arteriale mai mică de 120/80. Dar pentru unii, un obiectiv mai puțin agresiv (cum ar fi 140/90), poate fi mai adecvat.


Cum să-l atingă:

*Reduce cantitatea de sare din dieta ta de a nu consuma mai mult de 1.500 de miligrame pe zi (aproximativ o jumătate de linguriță).

*Evita alimente bogate in colesterol, cum ar fi burgeri, brânză și înghețată.

*Mânca 4 până la 5 cesti de fructe si legume in fiecare zi, o portie de peste două până la trei ori pe saptamana, si mai multe portii zilnice de cereale integrale si lactate scazut de grasimi.

*A face mai multe exerciții fizice – cu cel puțin 30 de minute de activitate pe zi, și mai mult, dacă este posibil.

*Renunța la fumat, daca fumezi.

Dacă este necesar, luați medicamente împotriva tensiunii arteriale.

2 .Pierzi in  greutate

Obezitatea, precum și complicațiile legate de aceasta (inclusiv hipertensiunea arteriala si diabet zaharat), crește șansele de a avea un accident vascular cerebral.

Scopul tau: Păstrați indicele de masa corporala (IMC), la 25 ° C sau mai puțin.

Cum să-l atingă:

*Încercați să nu consumati mai mult de 1.500 la 2.000 de calorii pe zi (în funcție de nivelul de activitate și curentă IMC).

*Crește cantitatea de exerciții  cu activități cum ar fi mersul pe jos, golf sau tenis de joc, și făcând parte din activitatea în fiecare zi.

3. Beti cu moderație

Ceea ce ai auzit este adevărat. Băutură poate reduce riscul ca o persoana să aibă un accident vascular cerebral  până la un punct. “Studiile arată că, dacă beti aproximativ un pahar pe zi, riscul poate fi mai mic”, spune Dr. Rost. “Odata ce incepi sa bei mai mult de doua pahare pe zi, riscul crește foarte brusc.”

Scopul tau: Bea alcool cu moderatie. Este recomandat un pahar de vin rosu, pe zi.